csen
„Na vytouženou dcerku jsem čekala 6 let“: zázraky se dějí v Next Fertility IVF Prof. Zech Pilsen

„Na vytouženou dcerku jsem čekala 6 let“: zázraky se dějí v Next Fertility IVF Prof. Zech Pilsen

ikona kalendář26.04.2023

Jmenuji se Klára a je mi 42 let. Děti mám ráda odjakživa, takže jsem vždy věděla, že chci mít jednou svoje vlastní. Před 12 lety jsme se začali s manželem pokoušet o první miminko a trvalo dlouhých 6 let, než jsem mohla ten malý uzlíček lásky držet v náručí.

Na první překážku jsem narazila krátce po maturitě

Žila jsem dlouho v Americe, sportovala, cítila se fit a svému tehdy zvětšenému bříšku jsem nevěnovala pozornost. Tehdejší přítel ale vycítil, že něco není v pořádku a donutil mě jít k lékaři. Zachránil mi tím život, protože jsem dorazila za pět minut dvanáct. Lékaři mi zjistili nádor na vaječníku, který sice nebyl zhoubný, ale mohl každou chvíli prasknout. I přesto, že mi zůstal po operaci jen jeden vaječník, řekli mi tenkrát, že by to nemělo mít vliv na budoucí otěhotnění. Trvalo skoro rok, než léčba ustala a tělo se vzpamatovalo. Naštěstí jsem nemusela na chemoterapie a vše řešila jen léky.

Po třech letech jsem konečně otěhotněla

Časem jsem se s Ameriky vrátila zpátky do Čech a poznala se se svým současným manželem. Okolo našich 30 let jsme se rozhodli, že už je načase založit rodinu. Oba jsme byli mladí, zdraví a mysleli jsme, že problémy s početím a otěhotněním, které jsme různě slýchávali, se nás netýkají. Bohužel jsme se pletli. Po třech letech zcela marných pokusů a planých nadějí se mi konečně podařilo otěhotnět. Náš sen o budoucí rodině ale netrval dlouho, protože na konci druhého měsíce přestalo plodu bít srdíčko. Nucený potrat nám oběma podlomil kolena, ale neztráceli jsme víru.

Po dalším potratu jsme navštívili kliniku

Za rok se mi povedlo otěhotnět znovu. Bohužel druhé těhotenství mělo úplně stejný scénář jako to první. Do té doby jsme byli stále odhodlaní zkoušet to sami, ale po dalším potratu nám moje gynekoložka poradila obrátit se na kliniku reprodukční medicíny v Plzni. Potřebovali jsme zjistit, proč v sobě neudržím plod a co s tím můžeme dělat. Na klinice jsme nejdříve oba prošli řadou vyšetření na různá onemocnění. Žádná objektivní příčina, která by přímo vysvětlovala, proč se nám nedaří mít miminko, se během série vyšetření nenašla.

Vložili jsme naděje do umělého oplodnění

Na doporučení lékaře z plzeňské kliniky Next Fertility IVF Prof. Zech Pilsen jsme nejdříve vyzkoušeli inseminaci, která není tak spolehlivá, ale je jednoduchá. Když ta nevyšla , směrovaly naše další kroky rovnou k prvnímu cyklu IVF neboli umělého oplodnění. Nejdříve nám pan doktor vysvětlil podstatu umělého oplodnění a jak to celé bude probíhat. Vkládali jsme do IVF a do plzeňské kliniky velké naděje a věřili, že teď už prostě musí vyjít.

Dostala jsem domů léky a injekce s hormony na podporu dozrávání většího počtu kvalitních vajíček k odběru. Hormonální stimulace působí na každého jinak intenzivně a mně tedy dost zamávala s náladami. Častěji jsem brečela, vztekala se pro maličkosti a moje tělo zadržovalo vodu. Věděla jsem ale, že až skončím, do měsíce se vše zase ustálí. Pro mě i manžela to bylo emočně vypjaté období, ale nic, co bychom spolu nezvládli.

Na poprvé to vyšlo
Odběr vajíček proběhl bez problému a bez výrazných potíží se dařilo tvoření embryí. Po pětidenní kultivaci vybrali embryologové jedno nejvhodnější připravené na umístění do dělohy. Po transferu embrya jsme celé dva týdny s napětím čekali, jak se ve mně uchytilo. Hned, jak to bylo možné, udělala jsem si těhotenský test a za pár minut už jsem věděla, že lékaři odvedli skvělou práci a naše naděje se splnily. Moje těhotenství už konečně probíhalo tak jak má, jako by se nám tím kompenzovaly roky trápení a pochybností. O pár měsíců později jsem přivedla na svět zdravou krásnou holčičku.