Lektiny, nový potenciální alergen?

Lektiny, nový potenciální alergen?

ikona kalendář21.08.2017

V poslední době se stále více začíná hovořit o alergiích, které způsobují právě lektiny. Ty se projevují zánětem gastrointestinálního (trávicího) traktu. Co to vůbec lektiny jsou? 

Lektiny jsou skupinou zastřešující mnoho typů proteinů s variabliními funkcemi. S vysokou mírou specifity dokáží rozeznávat různé typy molekul cukrů na povrchu buněk a na ně se vázat. Kromě našich vlastních lektinů se dají najít v celé řadě potravin od syrové zeleniny po fazole, sóju nebo mléko. Mají ale i další využití. Věděli jste třeba, že za pomoci některých lektinů se dá například zjistit krevní skupina? Mohou za to aglutininy, skupina lektinů, způsobující srážení červených krvninek, kde se specificky váží různé typy lektinů na dané krevní skupiny.

A jak je to vlastně s tou alergií? Podstatu lektinové alergie, projevující se zánětem gastrointestinálního (trávicího) traktu se snaží objasnit mnoho výzkumných týmů po celém světě, ale stále nebyla potvrzena žádná teorie. Každopádně, pokud trpíte záněty gastrointestinálního traktu, doporučuje se omezit potraviny lektin obsahující. Ovšem je zbytečné se těmto potravinám vyhýbat, pokud žádné problémy nepociťujete. Mimo jiné totiž obsahují často vysoké množství vlákniny a dalších jinak prospěšných látek, které podporují zdraví životní styl.         

Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací