Soustředění - proč nám dělá čím dál větší potíže a jak ho zlepšit?

Soustředění - proč nám dělá čím dál větší potíže a jak ho zlepšit?

ikona kalendář21.01.2019

Zaměření své pozornosti na konkrétní věc je důležitým faktorem pro vzdělávání a schopnosti pojímat a vstřebávat nové informace. Soustředění je nutno trénovat. Pokud ho netrénujeme, zeslábne a ochabne. Je to stejné jako když nepoužíváme svaly. Zejména mladší generace mají v dnešní době problém soustředit se na jednu konkrétní věc a jejich pozornost je roztříštěná. Jak to zlepšit? A nejedná se u nás už o poruchu soustředění?

Schopnost soustředit se

Jak již bylo zmíněno výše, soustředění je jako sval, pokud ho budeme pravidelně cvičit, posílí se. Ale i posílený sval se během dne vyčerpá. Studie tvrdí, že trénovaný mozek se dokáže během dne věnovat 4 hodiny hluboké práci jako je učení, zaměření pozornosti na jeden konkrétní úkol, čtení odborného textu a podobně. Samozřejmé jsou přestávky. Maximální dobou bez přestávky by mělo být 40 minut. Poté člověk pozornost ztrácí. Ovšem málokdo se dokáže v dnešní době soustředit i těch zmiňovaných 40 minut. Je dobré vypnout vše rušivé v okolí, tzn. ztlumit rádio či televizi, pokud nepotřebujeme, tak i mobilní telefon (a ideálně být odpojen od internetu). Zkrátka jde o to, vytvořit si pro nás vhodnou atmosféru na učení. Pro někoho to může být svíčka, absolutní ticho a hrnek s čajem, pro někoho otevřené okno a káva. Další dobrou radou je rozvrhnout si úkol na úkoly dílčí a ty postupně plnit. Pokud budeme přeskakovat z úkolu na úkol, zbytková pozornost zůstává u úkolu předchozího, tím pádem se obíráme o energii a nevyužíváme celkovou kapacitu koncentrace. A pokud opět vzpomeneme, že soustředění je jako sval, proč ho také před úkolem nerozehřát a nepřipravit na výkon? Můžete zkusit žonglování či nějaký hlavolam.

Poruchy soustředění

Cítíte se často podráždění, nedokážete se koncentrovat ani na začátku úkolu? K tomu zapomínání, možná i poruchy smyslového vnímání, jako je rozostřený zrak či slabší sluch. Takto se může projevovat již porucha soustředění. Pokud vaše nesoustředěnost trvá více dnů, obraťte se na svého lékaře, příčina může být v poruše spánku, či důsledkem depresivních stavů, hormonální nerovnováhy, nedostatku minerálních látek. Jednat se může i o příčinu tělesnou, stav po otřesu mozku, úrazu hlavy a krční páteře, ale i chřipce.

U každého jedince je schopnost přijímání informací odlišná. Důvod tkví v rozdílnosti činnosti levé a pravé mozkové hemisféry. Pravá hemisféra je zaměřená na abstraktní vnímání, řídí pocity, levá je ta více logická, která zajišťuje analytickou a rozumovou činnost. Obě poloviny našeho mozku by spolu měly komunikovat, pokud jsme ale unaveni či ve stresu, komunikace mezi nimi slábne a naše přijímání informací a schopnost soustředění klesá.

Soustředění lze trénovat

Problém tkví v tom, že naše mysl touží po vyrušování a vytržení z koncentrace. Je to pro ni pohodlné. Proto bychom si v prvé řadě měli uvědomit, že to může být problém. Můžeme si dělat čárku za každé odběhnutí od úkolu (mimochodem, už to samotné nám pomáhá k soustředěnosti). Dobrou technikou je také záměrné vzdorování upozornění na telefonu, odolat, pracovat na úkolu a až po nějaké chvíli si dovolit přečíst zprávu. Zkuste i eliminovat počet otevřených „oken“ na svém prohlížeči, i takto banální věc vede k roztěkané pozornosti.

Odpočinek

Nejdůležitějším faktorem ovlivňující soustředění je odpočinek, respektive únava. Snažte se dopřát spánku pravidelnost, opravdu to zefektivní celý váš den. Chodit spát přibližně ve stejnou dobu a ve stejnou dobu vstávat. Jak bylo zmíněno výše, odpočinek je důležitý i během dne, mezi jednotlivými úkoly. Protáhněte si nohy, zkuste meditovat, dopřejte si svačinu.

Potraviny a doplňky

Mimo tyto nejdůležitější rady, bychom měli dbát i na pravidelný přísun energie a kvalitních potravin. Hladovění a nedostatečný příjem tekutin našemu soustředění velice škodí. Existuje mnoho potravin a doplňků, které nám pomáhají nejen k lepšímu soustředění, ale také k lepší paměti. Mezi tyto potraviny se řadí borůvky, oříšky, avokádo, listová zelenina, fazole, hořká čokoláda. Z nápojů by nám mohl vyhovovat jihoamerický nápoj yerba maté, což je lístky cesmíny paraguajské, který má výrazné povzbuzující účinky. Z dalších přírodních zdrojů je vhodná i ginkgo biloba neboli jinan dvojlaločný.

Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací